Що буде, якщо не сплатити кредит? Відповідальність за несплату онлайн-позик в Україні

Що буде, якщо не сплатити кредит? Відповідальність за несплату онлайн-позик в Україні
Loader

Сфера кредитування в Україні активно розвивається. Дедалі популярнішими стають короткострокові позики, які видають мікрофінансові компанії на простих і доступних умовах. Онлайн кредит, як і довгострокова банківська позика — це швидкий спосіб вирішити фінансові проблеми. Процедура їх оформлення передбачає укладення договору, який зобов'язує позичальника своєчасно здійснювати погашення заборгованості. Однак існує цілий ряд причин, за якими у клієнта банку або МФО можуть виникнути труднощі з погашенням кредиту. Ми розповімо вам про відповідальність, яку покладають кредитні організації на своїх боржників в 2022 році, а також про способи, що дозволяють позичальникові законно не платити кредит в складних життєвих ситуаціях.

Яка відповідальність за несплату кредиту?

Кредитні організації карають своїх клієнтів за недотримання графіка погашення кредиту. Відносно боржників застосовуються штрафні санкції, нараховується пеня.

Давайте розберемося, що буде якщо не платити онлайн кредит (Україна) і як надходять з боржниками банки і ломбарди.

Банки

Якщо позичальник відмовляється віддавати кредит, фінансова установа нараховує пеню і штрафи. Деякими умовами договору передбачено застосування обох покарань одночасно. Пеня нараховується щодня. При цьому її розмір не може перевищувати співвідношення облікової ставки НБУ від суми боргу. Пеня нараховується в національній валюті, навіть якщо позика була оформлена в доларах або євро.

Якщо позичальник вирішив зовсім не платити кредит і ніякі попередження і штрафи не допомагають стягнути суму боргу, банк звертається до суду. Згідно із законом у кредитора є три роки, щоб притягнути проблемного позичальника до відповідальності. Якщо суд задовольнить позов фінустанови, заборгованість можуть стягнути шляхом конфіскації майна у виконавчому порядку.

Ломбард

Звернувшись в ломбард, можна отримати позику без застави або під заставу цінного майна. Сума кредиту встановлюється в залежності від результатів оцінки заставного предмета. Термін в середньому становить 3-30 днів. Прострочення по кредиту може спричинити штрафи і продаж заставного майна. Перед застосуванням покарання кредитор вичікує 3 дні, нагадуючи клієнту про необхідність погасити заборгованість. Більшість ломбардів надають можливість для продовження кредитного договору.

Мікрофінансові компанії

Прострочення по онлайн-кредитах може обернутися для позичальника підвищенням процентної ставки, нарахуванням пені та штрафів. Розмір санкцій кожна компанія визначає самостійно. У деяких випадках пеня може досягати 50% суми боргу. Якщо позичальник ігнорує попередження кредитора, МФО може залучити колекторів або звернутися до суду.

Як МФО поводяться з боржниками?

Кредит в МФО — це проста позика, яка видається без довідки про доходи протягом 15 хвилин. Кожен день на суму кредиту нараховується фіксований відсоток. Перша позика видається під 0,01% в день, повторні, як правило, під 1,5-2%. Перед зверненням в мікрофінансову організацію важливо все заздалегідь прорахувати. Якщо ви не впевнені в тому, що зможете повернути позику в строк, краще позичити гроші у друзів або родичів.

Ми розповімо які методи застосовують мікрокредитні організації в роботі з проблемними позичальниками.

СМС з нагадуваннями

На номер телефону, за яким проходила реєстрація в МФО, будуть надходити СМС з нагадуваннями про погашення кредиту за 2-3 дні до закінчення терміну договору. Якщо позичальник так і не внесе оплату, повідомлення будуть приходити часто.

Дзвінки родичам

Якщо боржник по кредиту відмовляється платити, представники МФО спробують вплинути на нього шляхом громадської думки. Родичам, колегам по роботі, сусідам позичальника почнуть надходити дзвінки з проханням переконати його повернути гроші.

Листи "щастя"

Якщо клієнт не поверне гроші вчасно, кредитна компанія відправить на вказану в анкеті адресою офіційного листа з вимогою погасити заборгованість, і сплатити штраф за порушення умов договору.

Звернення до колекторів

Збільшення боргу по кредиту і відсутність реакції з боку боржника на численні попередження змушують МФО звертатися за допомогою в колекторські компанії, які спеціалізуються на роботі з проблемними позичальниками.

Зверніть увагу, що у 2021 році набув чинності новий Закон про колекторів, який виводить їхнє спілкування з боржниками на новий рівень. Тепер колекторам забороняється шантажувати позичальників, брехати про завищені відсотки, дзвонити колегам, родичам, сусідам. Діяльність колекторських організацій тепер контролює Національний банк України. За порушення закону та недотримання правил спілкування з боржниками колекторів каратимуть штрафами та позбавленням ліцензій.

Судовий позов

До суду мікрофінансові компанії звертаються тільки в крайньому випадку, адже розгляд справи в судовому порядку може зайняти багато часу і спричинити зайві витрати. У наказовому порядку борг можна повернути тільки якщо мова йде про велику суму.

За останні роки в соцмережах і на дошках оголошень з'явилося багато пропозицій про видалення кредиту з бази МФО за певну плату. Авторами подібних оголошень є шахраї, які хочуть виманити гроші у довірливих громадян. В реальності здійснити операцію по видаленні позики неможливо. Всі бази МФО і банків надійно захищені.

Щоб позбутися від навислої боргу і поправити кредитний рейтинг можна спробувати оформити новий кредит на карту і за рахунок отриманих коштів погасити попередній позику.

Як законно не платити за кредит?

Кредит у багатьох ситуаціях може стати рятувальним кругом, можливістю швидше здійснити бажану покупку, відправитися на відпочинок в іншу країну. Однак при завищеній оцінці фінансових можливостей позичальник ризикує потрапити в боргову яму і зіпсувати кредитну історію.

Причини, за якими позичальник може не платити онлайн кредити:

  • скорочення на роботі і тимчасова відсутність джерела доходу;
  • тяжке захворювання;
  • втрата годувальника в сім'ї;
  • необхідність в терміновому переїзді;
  • непередбачені витрати, що не дозволяють виділяти кошти на погашення кредиту;
  • неуважність при вивченні кредитного договору.

Ми розповімо, як не платити по кредиту, не порушуючи при цьому закон і що потрібно зробити для призупинення кредитних зобов'язань.

Не виконувати погашення позики дозволяється в наступних випадках:

  • при оформленні кредитних канікул;
  • якщо через нові обставин договір визнаний недійсним;
  • якщо умови угоди суперечать Закону України про Нацбанк (для валютних позик);
  • при незаконних діях кредитора;
  • якщо позичальник ініціював процедуру банкрутства.

Багато позичальників припускають, що закрити кредит можна достроково, якщо фінустанову позбавили ліцензії або оголосили банкрутом. Така думка — помилкова. У разі неплатоспроможності активи банку передають третій особі. Боржник при цьому отримує офіційне повідомлення про заміну кредитора. Якщо позичальник відмовляється платити нової компанії, кредитор подає позовну заяву до суду. Виграти таку справу, за словами юристів, неможливо, адже операції з продажу активів укладаються відповідно до закону і позичальників завжди повідомляють про їхній зміст.

Труднощі з погашенням боргу завжди можна вирішити шляхом переговорів з кредитором. Розкажіть про причини, за якими не можете вносити платежі згідно з графіком і по можливості надайте докази. В даному випадку банк або кредитна компанія зможе піти вам назустріч шляхом зниження процентної ставки, продовження терміну договору або списання частини боргу.

Автор: Компанія “Miloan”
09.02.2022
views
91426  переглядів
shares
16