Видалення з бази МФО: новий вид шахрайства чи реальна послуга?

Видалення з бази МФО: новий вид шахрайства чи реальна послуга?
Loader

Онлайн-кредитування користується великим попитом серед позичальників. Основними перевагами мікрокредитів вважаються оперативність і простота оформлення. Гроші можна отримати на картку за 15 хвилин, не докладаючи особливих зусиль. Головне в момент подачі заявки об'єктивно оцінювати фінансові можливості, адже в разі прострочення позичальник ризикує потрапити в "боргову яму", зіпсувавши тим самим кредитний рейтинг.

Видалення з МФО — досить приваблива послуга, яка обіцяє боржникам швидко позбутися від тягаря кредиту. Співпраця з подібного роду фахівцями відбувається в онлайн-режимі. За певну плату людям пропонують видалення кредитів в МФО і банках. Мінус полягає лише в тому, що надаються подібні послуги незаконно — за подібні дії в Україні передбачена кримінальна відповідальність.

Хто може видалити дані з баз МФО і банків?

Рекламні оголошення про видалення з баз кредиторів можна побачити на OLX, в Телеграмі, Фейсбуці та інших месенджерах. Існують також спеціальні сайти, які пропонують подібні послуги: kredit-help.com.ua, antmfo.info.

Видалити з баз МФО рекламщики пропонують по передоплаті. Половину суми позичальник повинен перерахувати відразу, половину — після отримання результату. Вартість послуги в середньому становить 2000-3000 гривень. Ніяких гарантій хакери не надають. Все відбувається на "чесному слові": фахівці обіцяють видалити дані, а позичальник — перерахувати залишок суми. Переговори ведуться в режимі онлайн-чату. Боржника запевняють, що видалення кредитів з МФО здійснюватиме колишній співробітник мікрокредитної організації, у якого залишився доступ до загальної бази. Результат обіцяють протягом доби. Щоб інформація виглядала більш правдоподібною, позичальникові показують відгуки колишніх клієнтів, які залишилися задоволеними послугою і назавжди забули про існування кредитного боргу.

Видалення з МФО: правда чи ні?

Давайте розберемося чи можна в дійсності видалити кредит з МФО? Чи може це нова шахрайська пастка, придумана для того, щоб виманити гроші у довірливих громадян? Незважаючи на те, що хакери приводять незаперечні докази реальності і ефективності своїх послуг, у багатьох позичальників закрадаються сумніви і страх втратити кошти. Однак в стані хвилювання людський мозок здатний приймати бажане за дійсність, чим нерідко користуються шахраї.

Насправді розпізнати обман в рекламних оголошеннях про видалення кредитів можна дуже легко — головне тверезо дивитися на ситуацію:

  • загальної бази МФО, з якої шахрайські особи пропонують видалити дані, насправді не існує — кожна компанія має свою базу, інформація в якій надійно захищена;
  • банківські картки, на які просять перевести гроші хакери, випускає російський "Ківі Банк" (вони починаються однаковими цифрами і пов'язані з Ківі Гаманцем, що дозволяє отримати гроші без підтвердження особистих даних);
  • фрази, які промовляють задоволені клієнти на Телеграм-каналах, насправді читаються з папірців, які знаходяться за кадром;
  • якщо придивитися, можна побачити, що скріни відгуків і фото документів були створені за допомогою фоторедакторів;
  • сайт-візитка, яка практично не має наповнення і функціоналу, також не може розцінюватися як доказ того, що ви можете видалити себе з бази МФО.

Всі ці фактори вказують на те, що послуги з видалення кредитів — це черговий обман, який придумали люди, які хочуть збагатитися на чужих бідах.

Куди передають дані про боржників?

Дотримання позичальником графіка платежів по кредиту впливає на його репутацію і можливість в майбутньому отримати нову позику. Інформацію про боржників банки і фінансові компанії передають в Українське бюро кредитних історій. Фінустанови мають доступ до кредитних досьє позичальників. Інформація в УБКІ — це один з факторів, який впливає на прийняття рішення по кредитній заявці. Погана кредитна історія може послужити приводом для відмови.

Перевірити інформацію про себе в УБКІ можна в режимі онлайн. Для цього потрібно зареєструватися на офіційному сайті бюро. Через хвилину ви побачите дані про кредити, які коли-небудь отримували. Один раз на рік інформація надається користувачам безкоштовно. При повторному зверненні потрібно буде заплатити 50 гривень.

З 2022 року українці можуть отримувати сповіщення у застосунку Дія про те, що їхню кредитну історію перевіряють. Впровадження цієї функції сприяє запобіганню шахрайським діям, — кажуть у Міністерстві цифрової трансформації. Якщо вам прийшло сповіщення про те, що вашу КІ перевіряють і при цьому ви не подавали заявку на кредит — значить хтось намагається отримати позику за вашими даними. Потрібно негайно зателефонувати до банку та заблокувати картку.

Як вирішити неприємне питання?

Оскільки видалити дані з МФО в дійсності неможливо, позичальникам потрібно зосередитися на реальних способах погашення заборгованості:

  • допомога друга: щоб уникнути нарахування пені та штрафів, можна позичити гроші на погашення позики у рідних або знайомих;
  • перекредитування: якщо на вас висить проблемний банківський кредит, можна оформити нову позику на погашення поточної під низький відсоток;
  • реструктуризація: зміна умов кредитування на більш вигідні (зниження ставки, продовження терміну, списання частини боргу);
  • кредитні канікули: період протягом якого позичальнику з певних причин дозволяє не здійснювати виплати по кредиту.

Порада! Щоб поліпшити кредитний рейтинг, візьміть декілька мікропозик в МФО і постарайтесь вчасно їх погасити. Дисципліна і фінансова відповідальність швидко допоможуть повернути довіру кредиторів.

Автор: Компанія “Miloan”
14.02.2022
views
27574  переглядів
shares
0