Що робити, якщо зіпсувалась кредитна історія?

Що робити, якщо зіпсувалась кредитна історія?
Loader

Пара прострочень за кредитами трирічної давнини не приносить особливих незручностей, доки в людини знову не виникає потреба в позикових коштах. Банки неохоче кредитують колишніх боржників. А якщо і йдуть на поступки, то вимагають заставу, наявність поручителів або перший внесок.

Всьому виною зіпсована кредитна історія, яка містить дані про всі отриманні позики та їх погашення. Якщо в подальшому споживач планує користуватися кредитами, ситуацію слід виправити. Як це зробити, і що впливає на репутацію позичальника — проаналізуємо в нашому матеріалі.

Причини псування кредитної історії

Є кілька причин, з яких клієнти потрапляють до категорії неблагонадійних:

  • порушення ними умов кредитного договору;
  • помилка співробітника фінансової організації або технічний збій в базі даних БКІ;
  • шахрайство з боку третіх осіб.

Найчастіше кредитна історія псується через прострочення платежів. Багато споживачів не можуть розрахувати свої фінансові можливості, тож вносять оплату із запізненням. А деякі просто недбало ставляться до своїх зобов'язань перед кредитором та не вважають за потрібне дотримуватися графіку платежів.

Як перевірити кредитну історію?

Згідно із законодавством, кожен громадянин України має право один раз на рік безкоштовно отримати дані про свою кредитну історію. Таку інформацію надають 4 відомства:

  • Українське бюро кредитних історій;
  • Українське кредитне бюро;
  • Перше всеукраїнське бюро кредитних історій;
  • Міжнародне бюро кредитних історій.

У разі повторного звернення протягом року довідки видаються на платній основі. Залежно від бюро, їх вартість становить від 25 до 50 грн. Дані про погашені позики зберігаються протягом 10 років, а про незакриті — необмежений строк.

Як очистити кредитну історію?

Виходячи з того, як була зіпсована історія позичальника, є кілька способів підняти кредитний рейтинг.

Звернутися до правоохоронних органів з заявою про шахрайство

Людина не зобов'язана виплачувати борги за кредити, оформлені на її ім'я аферистами. У таких випадках необхідно повідомити поліцію про наявність позик, до яких вона не причетна. Якщо цей факт підтвердиться, фінустанови не будуть мати до споживача претензій. В його досьє з'явиться відповідна відмітка.

Подати запит до БКІ про виправлення помилок в документах

Якщо позичальник виявив описки чи недостовірні дані в кредитній історії, слід повідомити про це в бюро. В якості підтвердження необхідно надати копії особистих документів. Організація звернеться до кредитної компанії та уточнить інформацію протягом 15 робочих днів.

Взяти мікропозику в МФО

Виправити негативну кредитну історію може тільки позитивна. Для цього необхідно знову оформити кредит і вчасно його погасити. Однак потрібно враховувати, що не всі компанії готові схвалити видачу грошей неблагонадійному клієнту.

Банки відразу відмовлять, оскільки бачать в такому співробітництві великі ризики. Оптимальний вихід із ситуації — звернутися в мікрофінансову організацію. МФО лояльно ставляться до всіх категорій позичальників, навіть до боржників з трьома незакритими позиками в інших компаніях. Головне, щоб прострочення за ними не перевищували строк 90 днів.

Оформити рефінансування або реструктуризацію боргу

Практично в усіх банках і мікрофінансових організаціях діють програми рефінансування і реструктуризації кредитів. Їх пропонують клієнтам, які з якихось причин не можуть своєчасно погасити позики. Це дозволяє уникнути нарахування штрафів і судових тяжб через прострочення.

Суть реструктуризації полягає в тому, щоб збільшити строк договору, скоротивши розмір щомісячного платежу. На оновлених умовах позичальник поступово повністю виплачує борг, після чого отримує позитивну відмітку у своєму досьє.

Рефінансування кредиту — це оформлення нової позики на більш зручних умовах, щоб погасити попередню. Таку послугу пропонують переважно МФО, для яких не має значення цільове призначення коштів.

Скористайтеся нашими рекомендаціями та слідкуйте за чистотою своєї кредитної історії! Тоді у разі потреби будь-яка фінансова організація запропонує вам свої послуги на вигідних умовах!

Автор: Компанія “Miloan”
31.01.2020
views
3621  переглядів
shares
0