Як в Україні відкрити свій бізнес на позикові кошти?

Як в Україні відкрити свій бізнес на позикові кошти?
Loader

Більшість людей мріє про власний бізнес і навіть має хорошу ідею для стартапу. Однак в Україні відкрити свою справу непросто, враховуючи кількість формальних вимог до майбутніх підприємців.

Крім того, часто бізнесмени-початківці стикаються з проблемою дефіциту фінансів. Тому для реалізації заповітних планів їм нерідко доводиться звертатися в кредитні установи, щоб взяти швидкий онлайн кредит на певну суму грошей.

Як відкрити свій бізнес на позикові кошти і що для цього потрібно — розглянемо в даній статті.

З чого почати?

Якщо у вашій голові визріла ідея для бізнесу, варто в першу чергу відштовхуватися від власних знань та досвіду в обраній сфері.

Далі необхідно визначитися з геолокацією, тобто вибрати місце розташування майбутньої фірми. Не варто забувати й про сучасні можливості інтернет-технологій. Багато бізнесменів легально працюють в Мережі в режимі онлайн або офлайн.

Після вибору ніші слід розробити бізнес-план, в якому важливо детально описати стратегію та всі нюанси вашої майбутньої підприємницької діяльності.

Даний проект може складатися в довільній формі або мати чітку формальну структуру. Однак в будь-якому випадку в ньому повинна міститися наступна інформація:

  • характеристика товару або послуг;
  • дослідження ринку (попит та пропозиція);
  • прогноз обсягів реалізації, доходів та витрат;
  • потреба у фінансуванні, обладнанні, найманих працівниках, офісних і складських приміщеннях;
  • стратегія ціноутворення;
  • структура фірми.

Наступним етапом є вибір організаційно-правової форми компанії (індивідуальний підприємець, товариство з обмеженою відповідальністю або акціонерне товариство), а також системи оподаткування (загальна чи спрощена).

Далі потрібно буде пройти найважчий процес — збір документів та реєстрацію в різних установах, у тому числі кредитних в разі необхідності повного або додаткового фінансування.

Де можна взяти позику на відкриття бізнесу?

В Україні є кілька варіантів кредитування суб'єктів бізнесу.

Банківські кредити

Процентні ставки тут нижче, ніж в інших фінансових організаціях — в середньому 17-19% річних, а в рамках деяких партнерських програм може бути 10-12%. Банки видають позички підприємцям в основному у великих розмірах на період 5-7 років і більше. Найчастіше дані компанії позичають гроші під заставу нерухомості.

При оформленні банківського кредиту рекомендується:

  • надавати в якості застави будинок (дачу, квартиру) або земельну ділянку, якими ви не користуєтеся, щоб в разі провалу не залишитися без єдиного наявного у вашій власності житла;
  • аналізувати свої можливості й перспективи. Для старту потрібні кошти, які не тільки запустять бізнес, а й зможуть покрити 2-3 місяці його обслуговування;
  • прогнозувати можливі ризики. Навіть якщо справа прогорить, вам все одно доведеться погасити борг перед банком.

Позики кредитних спілок

Щоб оформити кредит в такому співтоваристві, майбутньому підприємцю необхідно стати його учасником, а також зробити перший внесок. Кредитні спілки позичають кошти в основному до 20 тис. грн. під 30-33% річних.

Так само, як і банки, ці компанії ретельно аналізують інформацію про клієнта й нерідко відмовляють у кредитуванні. Тому перед оформленням угоди слід підготувати чималий пакет документів, що підтверджують вашу платоспроможність, а також обов'язково надати дані поручителів.

Кредити мікрофінансових організацій

У МФО отримати позику на будь-які цілі досить просто. З документів потрібні лише паспорт та ІПН, а сама процедура оформлення в більшості випадків доступна в режимі онлайн. Ці установи видають гроші в борг у невеликих розмірах — в основному до 15 тис. грн.

Деякі МФО пропонують більші суми — до 100-200 тис. грн. Однак бізнесменам варто враховувати, що ставка тут нараховується щодня і становить 1,3-2%. Тому попередньо потрібно раціонально оцінити свої фінансові можливості, щоб не потрапити в боргову яму.

P2B-кредитування

Це спосіб позики, при якому гроші надходять безпосередньо від інвестора (фізичної або юридичної особи, групи осіб) через спеціалізований інтернет-майданчик. Такий вид кредитування має кілька напрямків, серед яких найвідоміші — краудфандінг і FFF (Family, Friends, Fools). Комісії тут нижче, ніж в банках, але вище, ніж у МФО.

За допомогою даних сервісів можна отримати від 10 до 20 тис. грн. під заставу або на беззаставних умовах, якщо ви зможете переконати інвесторів в прибутковості й актуальності своєї бізнес-ідеї.

Державні програми

Завдяки таким програмам отримати кредитні кошти можна під мінімальні відсотки на термін до 5 років. Однак позичальникові потрібно надати грамотно розроблений бізнес-проект, а також звітність про цільове використання грошей.

Крім того, варто враховувати, що такий вид фінансування призначений в основному для розвитку аграрного сектора, сфери інформаційних технологій та альтернативної енергетики.

Сподіваємося, що якщо у вас з'явиться необхідність взяти кредит на відкриття бізнесу, то ви зможете вибрати найбільш вигідний варіант!

Автор: Компанія “Miloan”
08.07.2019
views
4415  переглядів
shares
0