Як буде проходити навчання фінансовій грамотності в Україні?

Як буде проходити навчання фінансовій грамотності в Україні?
Loader

В кінці минулого року Фонд гарантування вкладів фізичних осіб заявив про намір запустити проект, спрямований на підвищення рівня фінансової грамотності українців. Мета полягає в тому, щоб навчити громадян ефективно планувати використання власних коштів для підвищення рівня достатку і досягнення фінансової свободи, що дозволяє не замислюватися про те, як жити від зарплати до зарплати.

Як буде проходити навчання?

Згідно із заявою Андрія Оленчика, який обіймає посаду заступника директора-розпорядника ФГВФО, навчання буде проводитися для всіх вікових категорій громадян України. В рамках проекту будуть розроблятися спеціальні шкільні програми, а також проводитися різноманітні тренінги, позашкільні заходи та турніри.

Окрім того, планується створити 1500 Клубів фінансової грамотності та навчальний курс під назвою «Сімейний радник». Метою останнього є навчання вчителів і батьків для подальшої передачі знань молодому поколінню. Для реалізації поставлених завдань на сьогодні вже випущений великий обсяг методичних матеріалів.

Які питання будуть розглядатися під час навчання

Щоб поліпшити добробут українців і розширити їх знання у сфері фінансів, в рамках навчальних програм розглядатимуться такі питання:

  • заробіток грошей;
  • грамотне використання власних коштів;
  • способи накопичення та примноження капіталу;
  • гарантування фінансової безпеки.

Під час розгляду першого питання громадянам нададуть інформацію про те, які підходи до заробітку коштів існують в сучасному світі. Їм пояснять, чим праця звичайного працівника відрізняється від фрілансу, а також підприємницької та інвестиційної діяльності. Також буде розглядатися питання про перспективи зростання в тій чи іншій сфері, необхідність отримання вищої освіти і можливості виходу на міжнародний ринок.

Учасників проекту також ознайомлять з тим, як правильно і ефективно планувати свої витрати і контролювати рівень доходів. Як свідчить статистика, тільки 37% населення нашої країни вміє ефективно розпоряджатися своїми коштами. Тож вивчення цього питання буде актуальним для всіх, в тому числі і для забезпечених людей.

Знайомство з методами накопичення капіталу буде не менш корисним, адже приблизно 52% українців розглядають свої заощадження лише в короткостроковій перспективі. За цих обставин вони не враховують більш ефективні способи примноження коштів, які пропонуються сьогодні різними фінансовими організаціями.

Тому громадян навчатимуть наступному:

  • як і куди можна інвестувати свої гроші;
  • чому варто користуватися послугами банків;
  • в чому вигода страхування життя і здоров'я;
  • як уникнути шахрайських схем.

Останній пункт має на увазі не тільки навчання тому, як не втратити свої кошти через сумнівні операції, але і як правильно використовувати інструменти для зниження фінансових ризиків. Водночас будуть розглядатися питання захисту грошей, а також різні види страхування.

В чому переваги навчання фінансовій грамотності?

Підвищення рівня фінансової грамотності українців дозволить:

  • змінити фінансову культуру — мається на увазі підвищення добробуту українців;
  • сформувати європейські стандарти фінансової поведінки — поліпшити взаємодію громадян з різними фінансовими установами;
  • трансформувати фінансовий сектор — знизити ймовірність кризових явищ.

Варто відзначити, що програма буде орієнтована переважно на осіб від 18 до 24 років. Це дозволить забезпечити високі темпи економічного зростання України і, як наслідок, поліпшення добробуту всіх громадян.

Автор: Компанія “Miloan”
19.02.2020
views
1992  переглядів
shares
0