Які головні страхи у клієнтів МФО?

Які головні страхи у клієнтів МФО?
Loader

Як показали результати нещодавніх опитувань, 38% українців вважають за краще брати в борг у друзів і знайомих, а 52% — тримають заощадження «під подушкою».

Це говорить про те, що у пересічних громадян спостерігається дуже низький рівень довіри до фінансових інститутів. Зокрема, багато хто з побоюванням ставиться до мікрофінансових організацій. З самого моменту своєї появи і до сьогодні МФО викликають бурхливі дискусії.

Чому споживачі бояться користуватися їх послугами? Які страхи позичальників є виправданими, а які — міфами? З цим ми і спробуємо детально розібратися в нашому матеріалі.

Головні побоювання клієнтів МФО

Для більшості українців незвично, що гроші можна отримати без довідок, застави та поручителів. В мікропозиках вони шукають якийсь підступ, тож намагаються користуватися ними лише за гострої необхідності.

Ми розглянемо кілька поширених страхів, які заважають людям обирати вигідну альтернативу та співпрацювати з мікрофінансовими компаніями.

МФО працюють незаконно і ніким не контролюються

Читаючи оголошення про можливість отримати кредит під 0% без документів, користувачі часто вважають, що це пропозиції від аферистів чи нелегальних фірм.

Насправді МФО в Україні — це зареєстровані юридичні особи, діяльність яких контролюється Нацкомфінпослуг. Інформація про них доступна на державному порталі в реєстрі ЄДРПОУ.

Якщо дані про компанію відсутні в базі, то зв'язуватися з нею не варто, оскільки є ризик потрапити в пастку шахраїв.

Небезпечно вказувати персональну інформацію на сайті

Щоб отримати мікропозику, людині необхідно надати дані:

  • паспорта;
  • ідентифікаційного коду;
  • банківської картки.

Деякі організації вимагають скан-копії документів. Це зазвичай лякає недосвідчених користувачів. Якщо компанія офіційно зареєстрована, має відповідні ліцензії та дозволи, то боятися абсолютно нічого.

МФО використовують надійні системи захисту персональних даних і не мають права передавати їх стороннім особам. Також потрібно врахувати, що скористатися чужими документами з корисливими цілями в наш час дуже непросто.

Банки вимагають особистої присутності для оформлення кредиту. А МФО видають позики за наявності паспорта та банківської картки на одне і те ж ім'я.

За кредит потрібно платити величезні відсотки

На відміну від банків, мікрофінансові компанії видають позики під щоденну відсоткову ставку (1-2% на день). Але строк кредитування тут значно менший — в основному 14-30 днів. За цей час переплата буде несуттєвою, якщо позичальник вчасно розрахується за своїми зобов'язаннями.

Крім того, сьогодні багато МФО пропонують великі знижки, промокоди та акції, які дозволяють клієнтам суттєво економити. А компаніям це дає можливість ефективно конкурувати на ринку і підтримувати інтерес споживачів.

В мікрофінансових організаціях непідйомні штрафи за прострочення

Штрафні санкції за несвоєчасне погашення боргу застосовують усі установи: банки, кредитні спілки, ломбарди та інші. МФО також нараховують штрафи і пені. Ці відсотки дійсно більші, ніж стандартна ставка.

Але найдорожче недисциплінованість обходиться тим, хто злісно ухиляється від взятих зобов'язань та ігнорує дзвінки кредитора. Якщо позичальник з якихось причин не в змозі вчасно погасити борг, потрібно просто попередити про це кредитний відділ МФО.

Клієнту можуть запропонувати пролонгацію позики. Тоді доведеться сплатити лише відсотки, що набігли, а договір переукладається на тих же умовах. Такий лояльний підхід дозволяє довше користуватися коштами і зберегти чистоту кредитної історії.

Борги вибивають незаконними методами

Дуже часто на форумах і в ЗМІ зустрічаються історії про колекторів МФО, які шантажували, застосовували фізичну силу й інші методи стягнення боргу.

Ось що потрібно знати потенційному позичальнику:

  • колектори — це не співробітники МФО;
  • борг передається колекторському агентству тільки в тих випадках, коли споживач відмовляється розраховуватися та контактувати з кредитором;
  • якщо діяльність колекторів виходить за межі закону, на них можна подати позовну заяву до суду за вимагання, порушення прав і свобод.

Сьогодні більшість мікрофінансових організацій воліє вирішувати суперечливі питання в судовому порядку, а не звертатися до колекторських агенцій. Цього також не варто боятись.

Умови кредитування можуть бути переглянуті, і споживач отримає можливість знизити розмір пені або домогтися розстрочки виплати заборгованості.

Сподіваємося, що ця інформація була корисною! І якщо виникне потреба оформити кредит, ви без побоювань приймете виважене рішення!

Автор: Компанія “Miloan”
03.02.2020
views
3809  переглядів
shares
0