Чи планується повторний локдаун в Україні влітку?

Чи планується повторний локдаун в Україні влітку?
Loader

Статистика захворювання коронавірусом йде на спад. Літо — це можливість для медиків відновити резерви, а для українців — відпочити від жорсткого локдауну, подбати про свою імунну систему і, по можливості, пройти вакцинацію. Незважаючи на потепління, медики не радять українцям розслаблятися і нехтувати заходами безпеки. Маски в громадських місцях і дистанція — це "маст хев" 2021 року.

Чи буде локдаун в Україні влітку?

Чи варто чекати повторного введення жорстких обмежень в Україні в жаркий сезон року? Експерти вважають річний локдаун малоймовірним. Однак ситуація може змінитися в будь-який час.

Сьогодні Україна живе в режимі адаптивного карантину, який буде діяти до 30 червня 2021 року. Всі регіони, за винятком Донецької області, знаходяться в жовтій зоні. Донбас — у помаранчевій зоні. В червоній і зеленій зонах немає жодної області.

Що дозволено в жовтій зоні?

  1. Проведення масових заходів (за умови, якщо для однієї людини відведено не менше 4 кв. м площі; при наповненні залу до 50%).
  2. Відвідування освітніх установ групами не більше 20 осіб.
  3. Присутність глядачів на трибунах під час проведення спортивних змагань.
  4. Робота закладів громадського харчування до 00:00.

Дистанція і маски обов'язкові!

Оголошуючи про продовження адаптивного карантину, прем'єр-міністр Денис Шмигаль закликав українців бути обережними. У період свят порадив залишатися вдома, нагадавши, що масові скупчення народу можуть привести до нових спалахів.

Цікавий факт. На поширення коронавірусу впливає кількість ультрафіолету. Це одна з причин того, чому влітку люди хворіють менше. Однак, за словами вчених Гарвардського університету, цей вплив мінімалістичний, в порівнянні з ефектом від профілактичних заходів: носіння масок, самоізоляції, дистанцій.

Чи продовжать навчальний рік на літо?

Через карантин багато українських школи можуть продовжити навчальний рік. Про це заявив представник МОН Юрій Кононенко. За його словами, все буде залежати від того, скільки днів в цілому діти провчилися протягом року. Відповідне рішення навчальні установи повинні приймати самостійно.

Згідно із законом навчальний рік 2020-2021 рр. повинен закінчиться 1 липня. При цьому кількість навчальних днів у році складає 175. Протягом цього часу діти повинні вчитися.

У МОН зазначили, що вчитися влітку змушені будуть учні шкіл західних регіонів, які через пандемію довше залишалися на канікулах. Що стосується дистанційного навчання, то воно не є приводом для продовження навчального року, так як це одна з офіційних форм здобування освіти.

Коли закінчиться пандемія?

Це питання, яке хвилює напевно всіх жителів України, але відповісти на нього з повною упевненістю, на жаль, не може жоден учений світу. Передбачається, що з часом коронавірус ослабне — у міру того, як будуть з'являтися нові мутації. Схожа доля свого часу спіткала "іспанку", Гонконгський, Азіатський грип.

Вчені з університетів в Атланті і Пенсільванії опублікували дослідження, згідно з яким характер Covid незабаром зміниться на ендемічний. Прискорити процес має вакцинація і придбання колективного імунітету. За словами вчених, коронавірус, швидше за все, нікуди не зникне, але буде проявлятися в більш м'якій формі. У процесі мутації ризик небезпечного протікання хвороби почне знижуватися і вона більше не буде нести велику загрозу для здоров'я і життя людини. Але поки що до цього ще далеко. Щоб мінімізувати ризик зараження сьогодні, українці повинні дотримуватись рекомендацій МОЗ, робити щеплення і дотримуватися заходів безпеки.

Автор: Компанія “Miloan”
30.06.2021
views
1216  переглядів
shares
0