Штрафи за несплату податків в 2020

Штрафи за несплату податків в 2020
Loader

В Україні несплата податків карається нарахуванням пені та застосуванням штрафних санкцій. Це стосується як осіб, які навмисне ухиляються від сплати внесків, так і тих, випадково допустив помилку в розрахунках.

Штрафи нараховуються податковими органами за результатами перевірок — при виявленні фактів порушення норм законодавства. Покарання може бути призначене у вигляді відсотків або фіксованої суми.

Оскільки вивчення Податкового кодексу для багатьох здається занадто стомлюючої процедурою, не всі підприємці знають, що таке пеня за несплату податків, за яких обставин можуть бути введені штрафні санкції і як їх можна уникнути. Ми підготували для вас актуальну інформацію про нарахування штрафів за несплату єдиного податку, ЄСВ та ПДВ у 2020 році, яка допоможе уникнути неприємних наслідків податкових перевірок.

Штраф за несплату ЄСВ

Розмір Єдиного соціального внеску в Україні встановлюється в залежності від розміру мінімальної заробітної плати. Ставка ЄСВ у 2020 році становить 22% в місяць. Платити ЄСВ потрібно поквартально в чітко встановлені терміни.

Відомо, що штраф за несплату податків фізичною особою України, як і інші країни, нараховує відповідно до норм податкового законодавства. За прострочення або навмисну відмову від сплати ЄСВ Пенсійний фонд застосовує штрафні санкції — 20% від суми заборгованості. Крім того, щодня нараховується пеня в розмірі 0,1% від суми недоплати.

Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачено покарання у вигляді штрафу за несплату ЄСВ ФОПами 2019 в розмірі від 340 до 510 гривень. При повторному порушенні сума збільшується до 510-680 гривень. Незважаючи на те, що в сукупності сума покарань виходить не маленькою, заборгованість по ЄСВ в Україні продовжує зростати.

Нагадаємо, що для неплатників ЄСВ штрафи за несплату 2020 призначає Державна податкова служба за результатами перевірок.

Штраф за несплату єдиного податку 2 група

Підприємці 2 групи сплачують єдиний податок щомісяця до 20-го числа. За несплату і прострочення загрожує штраф в розмірі 50% ставки податку.

Ставка єдиного податку для другої групи платників податків становить 20% від мінімальної заробітної плати, що становить 944,6 гривні. Штраф за несвоєчасне внесення коштів встановлено на рівні 50% від суми податку. Сума становить 472,3 гривні.

Штраф збільшується з кожним місяцем прострочення. Чим довше ФОП буде тягнути з виплатою, тим більше грошей йому доведеться витратити на погашення боргу.

Штраф за несплату єдиного податку 3 група

Платники податків 3ї групи сплачують внески до ПФ протягом десяти днів з моменту заповнення квартальної декларації. Якщо підприємець запізниться зі сплатою, на нього буде накладено штраф, сума якого встановлюється в залежності від кількості днів прострочення:

  • до 30 днів — 10% від суми заборгованості;
  • від 30 днів і більше — 20% від суми боргу.

Нарахування пені за несплату єдиного податку здійснюється щодня, починаючи з першого дня ухилення від податкових зобов'язань. Пеня відразу ж стає податковим боргом, тому зі сплатою краще не зволікати. В іншому випадку через півроку ФОП ризикує "злетіти" зі спрощеної системи оподаткування.

Сума пені розраховується з урахуванням наступних даних:

  • суми податкового боргу в гривнях;
  • періоду затримки сплати ЄП;
  • облікової ставки Нацбанку;
  • тривалості календарного року.

Сплачувати пеню, штраф і ЄП юристи рекомендують окремими платежами. Реквізити для погашення штрафу можна використовувати ті ж, що і для сплати єдиного податку, проте в призначенні платежу потрібно обов'язково вказати період прострочення.

Щоб сплатити пеню, потрібно звернутися до Податкової служби, дізнатися точну суму заборгованості і підписати відповідний протокол. Після цього інспектор видасть реквізити на оплату.

Штраф за несплату ПДВ

Податок на додану вартість має на увазі сплату в бюджет держави, у міру реалізації, частини вартості товарів і послуг, які створюються на всіх стадіях виробництва. Термін для погашення ПДВ встановлено в межах 10 днів з моменту подання податкової декларації. Податковим законодавством передбачено три види ставок ПДВ:

  • 20% — застосовується за умовчанням до всіх видів торгових операцій;
  • 0% — застосовується до експорту товарів і іншими операціями, передбачених законом;
  • 7% — застосовується до торгівлі медпрепаратами та інших випадків, визначених ПК.

Відносно недобросовісних підприємців Податкова служба застосовує штрафи за несплату ПДФО і ПДВ:

  • термін прострочення не перевищує 30 днів — штраф 10% від суми боргу;
  • термін прострочення становить 30 днів і більше — штраф 20% від суми боргу.

За помилки у податковій декларації, які призвели до зменшення суми ПДФО, нараховується штраф у розмірі 510 гривень, при повторному порушенні — 1020 гривень.

Щоб уникнути штрафних санкцій, юристи радять уважно проводити розрахунки. При виникненні сумнівів завжди можна звернутися за консультацією до податкового інспектора.

Автор: Компанія “Miloan”
27.04.2020
views
12317  переглядів
shares
0