Як мікрофінансові компанії розвиваються в 2019 році?

Як мікрофінансові компанії розвиваються в 2019 році?
Loader

У цьому році на фінансовому ринку України спостерігається висока конкуренція між компаніями, що надають послуги кредитування. Згідно з даними компетентних організацій, пальму першості серед всіх учасників поки утримують мікрофінансові організації. Експерти вважають, що така тенденція буде тривати і в найближчому майбутньому.

МФО регулярно впроваджують інноваційні кредитні продукти та вдосконалюють якість обслуговування. Більшість з них пропонують скористатися послугами в режимі онлайн. Це зручно й дозволяє позичальникам економити час та сили. Щоб взяти тут позику, не потрібно збирати великий пакет документів і навіть мати чисту кредитну історію.

Як на сьогоднішній день розвиваються мікрофінансові компанії, і чого варто очікувати до кінця 2019 року — розглянемо в даному матеріалі.

Статистика МФО

Станом на початок цього року в Україні зареєстровано 958 фінансових організацій різної форми власності, з яких близько 100 працюють у Всесвітній павутині. У порівнянні з 2018 кількість МФО виросло на 7,7%, а в другому кварталі 2019 цей показник збільшився вже до 10%.

Це обумовлено великим вибором пропозицій та підвищеним попитом на онлайн-позики серед населення. В середньому за цей рік сума мікрокредиту піднялася на 4,5 тис. грн. Базові процентні ставки в більшості компаній не перевищують 2% і знаходяться на рівні 1,5-1,8% в день. Тепер взяти в борг при першому зверненні можна до 10-12 тис. грн.

При цьому багато МФО пропонують безвідсоткові кредити в рамках дії програм лояльності. При повторних запитах позичальникам доступні засоби в більших розмірах під стандартні комісії. Понад 300 тисяч наших громадян є постійними клієнтами мікрофінансових організацій та регулярно стежать за актуальними пропозиціями.

На що українці беруть у борг?

Клієнтська база МФО складається переважно з приватних осіб. Представники малого бізнесу також нерідко вдаються до послуг даних підприємств для відкриття або розвитку власної справи, однак значно рідше.

Унаслідок низького рівня доходів багато людей не в змозі забезпечити собі оптимальні умови життя та дотягнути до получки (зарплати, пенсії, соціальних виплат тощо). Тому завдяки мікропозикам вони отримують можливість вирішити поточні фінансові питання не виходячи з дому.

Згідно зі статистичними даними, українці беруть у борг на такі цілі:

  • вирішення повсякденних потреб (купівля продуктів, ліків, оплата рахунків за комунальні послуги і т.д.);
  • оплата одноразових потреб (ремонт, лікування, навчання, подорож, святкування дня народження або весілля і т.п.);
  • придбання великої та портативної побутової техніки (найбільш поширена мета оформлення);
  • погашення кредиту в іншій фінустанові.

Купівля товарів, які не терплять зволікання, також є однією з найбільш частих причин звернення до мікрофінансових організацій.

Яких змін в діяльності МФО варто очікувати найближчим часом?

Аналітики прогнозують, що до кінця 2019 року ринок мікрокредитування виросте на 30%. Банки, кредитні спільноти і ломбарди поступово втрачають свою популярність. У свою чергу, мікрофінансові компанії демонструють позитивну динаміку розвитку, покращуючи умови видачі та обслуговування онлайн-кредитів.

Цього року більшість МФО заявили про те, що планують розширити спектр послуг, що надаються в такий спосіб:

  • введення спеціальних програм для малого бізнесу;
  • видача кредитів під заставу нерухомості та іншого дорогого майна;
  • включення в сферу діяльності лізингових послуг;
  • зменшення процентних ставок для нових і постійних користувачів.

МФО максимально спростили процедуру видачі грошей і ввели поліпшені умови погашення зобов'язань. Тепер практично кожна компанія дає можливість продовжити термін договору необмежену кількість разів, якщо споживач не в змозі вчасно закрити борг.

Таким чином, можна зробити висновок, що МФО активно розвиваються, стають затребуваними, а їхні послуги — найбільш актуальними на ринку.

Сподіваємося, що в 2019 році мікрокредити будуть ще більш вигідними і доступними, а українці зможуть використовувати їх переважно для приємних цілей.

Автор: Компанія “Miloan”
04.09.2019
views
1945  переглядів
shares
0