Як курс долара у вересні вплинув на наш рівень життя?

Як курс долара у вересні вплинув на наш рівень життя?
Loader

Питання про найближчі перспективи вартості долара в Україні стає все більш актуальним як і зростання цін, робота нової влади й тарифи на комунальні послуги. За підсумками вересня вартість американської валюти склала 24,17 грн. за одиницю.

Традиційний період девальвації, який в попередні роки починався вже в кінці літнього сезону, запізнюється, а може і зовсім не наступити — прогнозують експерти. Що вплинуло на зміцнення національної валюти, як це відбилося на рівні життя українців — розглянемо далі.

Причини стабілізації гривні

На початку 2019 року офіційний курс долара перевищував 28 грн. Зараз цей показник менше 25 грн. Головною причиною зниження його вартості по відношенню до української гривні є надлишок валюти в країні.

Здебільшого це «заслуга» робочих мігрантів. У минулому році об’єм грошових переказів з-за кордону становив 15 млрд доларів. За підсумками нинішнього року він буде ще більше, як пророкують економісти. Проте варто враховувати, що даний показник вельми відносний, оскільки основна частина зароблених грошей в країну потрапляє не офіційним шляхом.

Тому, наприклад, в минулому році Нацбанк нарахував переказів на 9 млрд дол., Міжнародна організація з міграції — на 12 млрд, а Світовий банк — на 14 млрд. Скільки валюти насправді надходить в Україну, точно визначити поки не вдається.

Як відзначають фінансові аналітики, тенденція стабілізації гривні обумовлена впливом ще декількох факторів:

  • покупка іноземцями облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП). Це цінні папери, які випускає Мінфін, обіцяючи інвесторам високий прибуток — понад 15% річних. На початку жовтня обсяг вкладень в українські цінні папери майже досяг 88 млрд гривень;
  • підвищення цін на продукцію, що експортується за кордон, зокрема, на аграрну і металургійну;
  • сезонність — влітку і на початку осені більша частина зібраного врожаю експортується в інші країни. В цьому році обсяг врожаю пшениці, кукурудзи та соняшнику побив рекорд за останні 5 років.

Всупереч песимістичним прогнозам більшості економістів, гривня не ослабла з настанням осені. Це багато в чому пов'язано з довірчим настроєм іноземних інвесторів, який з'явився з приходом нової влади. Позитивні очікування від анонсованих реформ спостерігаються також у внутрішніх учасників фінансового ринку.

Як зниження курсу долара позначилося на рівні життя населення?

На сьогоднішній день більшість українців хвилює питання: чому не падають ціни, якщо гривня зміцнилася. Зараз ця тема обговорюється на багатьох інтернет-ресурсах і телебаченні.

Частина громадян підозрює представників бізнесу в умисному утриманні вартості товарів та послуг. Аналітики ж пояснюють цей факт тим, що учасники ринку раніше закуповували партії товарів, які реалізують зараз. Тому знижувати ціни до рівня собівартості у них просто немає можливості.

Крім того, бізнес завжди працює на очікуваннях, в основному негативних, наприклад: збільшення оподаткування, адміністративного тиску, санкцій тощо. Ці фактори безпосередньо впливають на ситуацію з цінами. Велика частина товарів відпускається за тією ж вартістю, яка була влітку. Отже, говорити про глобальні зміни рівня життя українців поки не доводиться.

Як купувати долар: поради експертів

Як було сказано раніше, курс американської валюти багато в чому залежить від сезонних факторів. Найчастіше влітку відбувається зростання гривні, восени — девальвація, а взимку ситуація трохи стабілізується.

Аналітики сходяться в одному — вгадати точну вартість долара в конкретний період неможливо та досить ризиковано. Іноді з цим завданням не можуть впоратися навіть професійні брокери біржі Форекс.

Крім того, визначити перспективи коливання курсу складно з огляду на таких факторів:

  • нестабільна політична ситуація;
  • військова агресія з боку Росії;
  • зовнішня заборгованість перед МВФ.

Однак є деякі правила покупки долара, актуальні при будь-яких умовах:

  • збирати на конкретні фінансові цілі, вартість яких зафіксована в американській валюті (придбання квартири або автомобіля);
  • купувати не відразу, а невеликими порціями раз на місяць. При цьому більшу частину валюти слід придбавати ближче до літа. А восени, коли курс зазвичай зростає, можна трохи перечекати.

Зараз в Україні відбуваються значні політико-економічні зміни. Це однозначно не може не відбитися на вартості національної валюти. Будемо сподіватися на її подальшу стабілізацію та підвищення рівня нашого життя!

Автор: Компанія “Miloan”
25.10.2019
views
1796  переглядів
shares
0