Які реформи будуть проводитися в Україні у 2020 році?

Які реформи будуть проводитися в Україні у 2020 році?
Loader

В минулому році в Україні відбулося чимало політичних та економічних подій. Позачергові президентські та парламентські вибори показали, що українці прагнуть кардинальних змін у своїй країні.

Намагаючись відповідати цим очікуванням, нова влада з першого дня роботи взялася до врегулювання найболючіших питань. У зв'язку з цим вже з початку 2020 року набудуть чинності законодавчі нововведення, які позначаться на розвитку України.

Наскільки корисними вони будуть і яких саме галузей торкнуться — читайте в нашому матеріалі.

Заплановані реформи

У 2020 році уряд анонсує продовження медичної, освітньої та земельної реформ, а також розширення спектру цифрових послуг. Проаналізуємо все за порядком.

Новий етап медреформи

В листопаді минулого року Кабінет міністрів прийняв Програму медичних гарантій, яка запустила наступну хвилю трансформації системи охорони здоров'я.

Тепер українці зможуть безкоштовно скористатися певними послугами лікарів за наявності направлення від свого терапевта.

Держава в особі Національної служби здоров'я буде компенсувати вартість таких видів медичної допомоги:

  • первинної;
  • спеціалізованої;
  • високоспеціалізованої;
  • паліативної;
  • екстреної;
  • реабілітації.

Принцип «гроші ходять за пацієнтом» працюватиме таким чином: людина, яка потребує спеціалізованого лікування, вибирає будь-який медичний заклад в Україні, який в результаті отримає за надання своїх послуг гроші від держави.

Багато пунктів законопроекту наразі переглядаються та допрацьовуються з метою формування оптимальної версії.

Реформа в системі освіти

2020-й стане останнім роком, коли учні старших класів під час ЗНО (зовнішнього незалежного оцінювання) будуть складати математику за власним вибором. Вже в наступному році цей предмет стане обов'язковим.

Також запрацюють нові правила вступу до ВНЗ:

  • отримати бюджетне місце зможуть лише ті абітурієнти, які наберуть не менше 125 балів;
  • можна подавати п'ять заяв на вступ, без обмежень у спеціальностях та ВНЗ;
  • скористатися електронним кабінетом під час вступу зможуть не лише випускники шкіл, а й студенти-бакалаври та абітурієнти-пільговики;
  • вперше буде сформовано держзамовлення на підготовку молодших бакалаврів. Для них не буде діяти поріг у 125 балів під час вступу.

Згідно з реформою, планується чимало нововведень, які стосуються вступу та навчання молодших бакалаврів в технікумах, підготовки іноземних студентів, а також проходження ЗНО з української літератури.

Земельна реформа

Ця реформа — одна з найбільш обговорюваних і болючих тем для українців, особливо для агрономів. Відкриття ринку землі у Верховній Раді почали розглядати ще восени 2019 року. З тих пір і до сьогодні під стінами парламенту регулярно проходять мітинги противників та прихильників таких змін.

В листопаді був підписаний законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення, до якого в подальшому було внесено чимало виправлень. На початку січня 2020-го оприлюднили оновлений текст документа.

Згідно з його положеннями, запрацюють наступні правила:

  • купувати землі сільськогосподарського призначення мають право тільки громадяни та юридичні особи України, держава і територіальні громади, які зареєстровані відповідно до законодавства;
  • розрахунки за купівлю та продаж земельних ділянок можна буде здійснювати тільки в безготівковій формі. Це необхідно для того, щоб вивести ринок землі з тіні;
  • покупці земельних ділянок будуть зобов'язані підтвердити джерела доходів, за рахунок яких вони набувають право власності;
  • максимум, який зможе дозволити собі один покупець, складе 10 тис. га;
  • відчуження земель сільськогосподарського призначення на тимчасово окупованих територіях (в Донецькій і Луганській областях, а також в АРК) забороняється.

Інші норми законопроекту перебувають на стадії доопрацювання. Передбачається, що його фінальна версія буде затверджена вже цієї весни, а нововведення набудуть чинності вже до 1 жовтня 2020 року.

Онлайн-сервіси державних послуг

Впровадження системи електронних послуг представники влади назвали одним з пріоритетів роботи в поточному році. У тестовому режимі планується запустити проект е-Малятко, який дозволить отримати 10 безкоштовних послуг, пов'язаних з народженням та оформленням дитини.

Передбачається, що автоматизація реєстрації документів в держустановах зменшить кількість візитів громадян, а також пакет необхідних документів.

Планується також введення послуги ID-14. Її суть полягає в одночасній реєстрації фізичних осіб як платників податків під час оформлення паспортів нового зразка.

Окрім того, в 2020 році повинні запрацювати «послуги в смартфоні», які дадуть можливість використовувати електронні посвідчення пенсіонерів та студентів, отримувати пенсії, оформляти кредити на утеплення, змінювати місце реєстрації тощо.

Будемо сподіватися, що заплановані нововведення дадуть позитивний ефект! І в найближчому майбутньому Україна стабільно розвиватиметься в усіх напрямках!

Автор: Компанія “Miloan”
10.02.2020
views
2365  переглядів
shares
0