Яким буде стан економіки України до кінця року?

Яким буде стан економіки України до кінця року?
Loader

Питання про перспективи розвитку України хвилює абсолютно всіх суб'єктів економіки — від домогосподарств до головних державних відомств. Також він актуальний для зовнішніх інвесторів та міжнародних фінансових організацій.

Новий уряд уже зробив перші кроки для розвитку основних секторів економіки, проте вони були розцінені доволі суперечливо. Деякі експерти і політичні сили критикують дії нової команди. Але й прихильників, які її підтримують, також чимало.

Провідні світові та вітчизняні аналітики однозначних прогнозів перспектив України не дають. Які ж сценарії розглядаються, і що досягнуто станом на сьогодні — проаналізуємо далі.

Поточні показники та оцінка за версією Світового банку

У листопаді Світовий банк презентував огляд і макроекономічний прогноз для України на найближчі роки. Згідно з дослідженнями організації, зростання ВВП країни до кінця 2019 складе 3,6% (раніше прогнозувалося на рівні 3,4%). У 2020 році цей показник зросте до 3,7%, а в 2021 — до 4,2%.

Головними причинами зростання економіки в поточному році представники СБ вважають:

  • високий урожай сільськогосподарських культур, зокрема пшениці, кукурудзи і соняшнику, призначених для експорту;
    зміцнення курсу національної валюти;
  • збільшення обороту оптової та роздрібної торгівлі;
  • підвищення цін на аграрну та металургійну продукцію, яка експортується за кордон;
  • покупка зарубіжними інвесторами облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП). На початку жовтня обсяг вкладень в українські цінні папери досяг майже 88 млрд грн., і поки що попит тільки зростає.

Також відзначено, що в першому півріччі 2019 на 11,2% збільшився рівень споживання громадян. Він був підтриманий соціальними виплатами під час виборчого періоду, грошовими переказами від трудових мігрантів, а також відновленням споживчого кредитування.

Доречі, останній фактор призвів до того, що Нацбанк вирішив переглянути правила видачі й оформлення кредитів, так як багато позичальників не виконують взяті на себе зобов'язання.

У другому кварталі основні показники внутрішньої торгівлі та транспорту зросли на 4,5%. А темпи зростання в сфері будівництва та фінансовому секторі склали 23% і 11% відповідно. У той же час, зростання промислового виробництва та інвестицій залишається недостатнім для прискорення економічного зростання країни. Тому уряду слід приділити особливу увагу цим галузям.

Що прогнозують в Кабміні?

Міністерство економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства надало два сценарії розвитку економіки.

Базовий прогноз

Згідно з цією версією, до кінця року інфляція протримається на рівні 6,3%, а в 2020 році складе 5,5%. До 2022 очікується зниження показника до 5,1%.

Представники відомства вважають, що інвестиційна інфраструктура України поки знаходиться на стадії становлення.

Зарубіжні вкладники не відчувають повноцінної довіри до нашого ринку. А це одна з основних причин уповільненого зростання економіки. Крім того, є ще ряд істотних факторів, які перешкоджають процесу:

  • популізм політичних еліт;
  • військова агресія з боку Росії;
  • недосконалість судової системи, реформа по якій стартувала тільки в жовтні;
  • зовнішня заборгованість перед МВФ тощо.

Оптимістичний прогноз

Даний сценарій передбачає, що вже з початку наступного року інфляція складе 5,8%, а в 2021 і 2022 буде на рівні 5%. Для цього необхідно збільшити надходження зовнішніх інвестицій мінімум на 3 млрд грн.

Щоб реалізувати цей план, потрібно поліпшити бізнес-клімат, викорінити корупцію і запустити роботу судової системи.

Провідні фінансові аналітики вважають, що слід також зосередитися на земельній реформі та приватизації деяких держпідприємств. Тоді приватні особи зможуть вигідно купувати землю сільгосппризначення та робити вклади в основні галузі країни.

Для більшого прогресу в 2019 році уряду потрібно відмовитись від політичних рішень. Ухвалення ефективних реформ і виключення популізму — це запорука стабільного розвитку економіки, а не просто символічного приросту на 2-3% в рік.

Будемо сподіватися, що в найближчому майбутньому реалізуються найоптимістичніші прогнози майбутнього країни, і всі економічні проблеми будуть врегульовані!

Автор: Компанія “Miloan”
25.11.2019
views
1734  переглядів
shares
0