Чому мікрофінансові компанії пропонують кредити під 0%?

Чому мікрофінансові компанії пропонують кредити під 0%?
Loader

Щодня телебачення, білборди та радіо доносять нам гучні слогани про безвідсоткові кредити. Багато українців ставляться до таких пропозицій з побоюванням, керуючись народною мудрістю: «Безкоштовний сир буває тільки в мишоловці».

Позики під 0% в Україні пропонують банки та мікрофінансові організації. Отримати гроші в борг у МФО значно простіше та швидше. Тут вимоги до клієнтів мінімальні, а сама процедура можлива в режимі онлайн. Для оформлення запиту досить надати дані паспорта, ІПН та банківської карти.

Тому в останні два роки більшість споживачів віддає перевагу саме мікрофінансовим компаніям. Чому МФО зацікавлені у видачі безкоштовних позик, і що насправді мають на увазі такі послуги — розглянемо в нашому матеріалі.

З якою метою використовуються безвідсоткові кредити?

Даний варіант фінансування пропонується МФО один раз, при першому зверненні споживача. Це необхідно кредитору, щоб залучити нових клієнтів, підняти рівень своєї популярності та кредитоспроможності на ринку.

Найбільші збитки організації ризикують отримати через те, що вкладають великі гроші в створення сервісів, які позичальники не завжди помічають. Тому вони і пропонують вигідні умови, а онлайн-кредити під 0% — це, мабуть, найкращий спосіб звернути на себе увагу.

У більшості випадків в подібних пропозиціях немає ніякого підступу. І гроші в борг дійсно можна взяти під 0 або 0,01% в день. Згідно із законодавством, всі фінустанови повинні вказувати повну інформацію про умови кредитування не тільки в договорах, але й в рекламних матеріалах.

Однак варто враховувати, що на ринку існують також недобросовісні МФО, які хочуть отримати прибуток від видачі безвідсоткових позик. Для цього вони застосовують такі методи:

  • зміна процентної ставки — клієнт отримує позику під 0% на певний пільговий період, але після закінчення цього терміну комісія може зрости. Таким чином, вся вигода пропозиції нівелюється;
  • покупка страховки — представники компаній завжди нав'язують її оформлення при укладанні угоди. Вартість оплати за страховкою невелика, проте все одно спотворює суть безкоштовного кредиту. Ця послуга є обов'язковою тільки при заставному кредитуванні;
  • використання прихованих платежів — часто недобросовісні організації включають в договори комісії за видачу та обслуговування позики. Вони прописуються дрібним шрифтом або ледь помітними виносками;
  • застосування необґрунтованих штрафних санкцій — абсолютно всі кредитори використовують штрафи й пені за прострочення платежів. Однак деякі додають відповідні комісії до суми основного боргу. А це означає, що на неї будуть нараховуватися відсотки за позикою.

Подібні хитрощі — далеко не рідкість. Втім, ними оперують лише деякі МФО. Більшість організацій намагається підтримувати позитивну репутацію і пропонує прозорі умови кредитування.

Як отримати безвідсоткову мікропозику?

Мікрофінансові компанії, на відміну від банків, надають кредити під 0% не діючим і перевіреним клієнтам, а новим. До них висуваються досить лояльні вимоги:

  • бути громадянином України й офіційно проживати на її території;
  • мати паспорт, ІПН та активний номер мобільного телефону;
  • перебувати у віці від 18 до 75 років (як правило);
  • бути володарем діючої карти будь-якого українського банку.

МФО схвалюють до 90% запитів користувачів і надають послуги незалежно від їх соціального статусу та рівня доходів. Тут отримати фінансову підтримку можуть безробітні, працевлаштовані неофіційно, студенти, пенсіонери, мами в декреті та навіть особи з поганою кредитною історією.

Багато мікрофінансових компаній видають безпроцентні позики при трьох простроченнях, які не перевищують термін 90 днів.

Суми кредитів невеликі, переважно від 1 до 10 тис. грн. Терміни складають від 14 до 30 днів, в деяких компаніях — до 65. МФО враховують фінансові ризики, надаючи послуги новим, а іноді й проблемним позичальникам. Проте завжди йдуть їм назустріч, оскільки регулярно потребують збільшення клієнтської бази.

Як повернути гроші без переплати?

Мікрофінансові організації створили всі умови, щоб безвідсоткові позики можна було не тільки зручно отримати, але й погашати. Зробити це можливо кількома способами:

  • через особистий кабінет в режимі онлайн;
  • в банківських касах;
  • через термінали самообслуговування.

Головне — встигнути сплатити борг за нульовою ставкою в обумовлені договором строки. Якщо з якої-небудь причини позичальник не в змозі своєчасно погасити зобов'язання, то він може скористатися послугою пролонгації.

Її пропонують більшість МФО. Продовжуючи термін позики, клієнт оплачує лише стандартні комісії. Штрафні санкції при цьому не нараховуються, а кредитна історія залишається чистою.

Безвідсоткові мікропозики — це можливість МФО продемонструвати якість сервісу, завоювати довіру споживачів та підвищити рейтинг серед конкурентів. А для позичальників — це спосіб вирішити матеріальні питання максимально швидко та вигідно!

Автор: Компанія “Miloan”
16.09.2019
views
2764  переглядів
shares
0