Як грамотно поставити цілі перед Новим роком?

Як грамотно поставити цілі перед Новим роком?
Loader

Кожна людина з приходом чергового нового року хоче почати інше життя. У всіх свої пріоритети: схуднути, зустріти другу половинку, стати багатшими, зайнятися саморозвитком або все в комплексі.

Не дивно, що багато хто з нас напередодні свята займається плануванням цілей на найближче майбутнє. Як робити це грамотно, щоб вони були досягнуті — розглянемо в нашій статті.

Як правильно складати цілі на рік?

Цей процес полягає не тільки у визначенні своїх бажань, але і в детальному формулюванні того, як їх реалізувати. Ми наведемо кілька корисних рекомендацій, які допоможуть впоратися з цим завданням.

Підбиття підсумків

Перш ніж щось планувати, потрібно знати, від чого відштовхуватися. Необхідно скласти перелік досягнень на даний момент часу, а потім позначити кінцеву мету, до якої необхідно йти. Найдоцільніше розділити підсумки минулого на 4 групи:

  • чого вдалося домогтися;
  • що було зроблено неправильно;
  • що найбільше принесло радості і користі;
  • що не влаштовує та хочеться змінити.

Відповіді на ці питання будуть основою для визначення цілей.

Складання переліку основних завдань

Щоб оформити його грамотно, необхідно дотримуватися кількох правил:

  • обмежити кількість планів так, щоб вони були здійсненні;
  • розставити завдання в порядку пріоритетності: спочатку основні, а потім другорядні;
  • конкретизувати бажання. Не потрібно писати узагальнені цілі, наприклад, схуднути. Слід їх деталізувати: скласти меню правильного харчування, записатися в тренажерний зал або відвідати дієтолога;
  • визначитися з термінами. Глобальні плани вимагають більше часу на їх досягнення, ніж поточні. У будь-якому випадку тимчасові рамки повинні бути адекватними — не надто розпливчастими і не дуже стислими;
  • вносити коригування у міру необхідності. Обставини можуть складатися по-різному, тому скласти цілі в довгостроковій перспективі досить складно. Це не означає, що можна пустити справу на самотік і сидіти, склавши руки. Просто іноді завдання доведеться міняти, відсуваючи терміни;
  • скласти поетапну схему досягнення. Не треба писати один величезний список з великою кількістю пунктів. Слід розбити їх на групи в залежності від способів і швидкості реалізації.

Усвідомлення цілей

Необхідно зрозуміти, для чого ставляться цілі, і що дасть їх досягнення. Тобто важливо вибрати правильну мотивацію. Варіант «не хочу бути товстою» або «не хочу залишатися бідним» — це не ціль.

Зате завдання «схуднути на 10 кілограм, щоб подобатися собі більше» або «заробляти 50 тис. грн. в місяць, щоб дозволяти собі відпустку двічі на рік (купувати дітям найкращі іграшки і т. д.)»- те, що треба.

Опис інструментів

Жодна поставлена задача не буде виконана, якщо не докласти до цього зусилля. Потрібно визначити інструменти, за допомогою яких вона буде реалізована.

Наприклад, стоїть мета відвідати Європу протягом півроку. Засоби для її досягнення: оформити кредит, заробити або відкласти гроші. Найбільш вірне рішення — останній варіант.

Після того як бюджет буде розрахований, необхідно зрозуміти, яку суму слід відкладати щомісяця, щоб відправитися в подорож до певної дати. І коли грошей буде достатньо, можна приступати до пошуку квитків, бронювання житла та іншим приготувань.

Формування корисних звичок

На цьому етапі важливо опрацювати власні установки і визначити звички, які здатні привести до швидкого досягнення мети.

Наприклад, якщо стоїть завдання схуднути, значить, слід відмовитися від шкідливої їжі, випивати 1,5 літра води в день, робити фізичні вправи тричі на тиждень і т.д.

Якщо основна ціль носить фінансовий характер, то корисною звичкою стане відкладання грошей, пошук нових джерел заробітку або збільшення доходу.

Якщо ви хочете реалізувати заповітні мрії або змінити щось у своєму житті, почніть з теоретичної підготовки. Продумайте і детально проаналізуйте ваші плани. Тоді ви будете мати чітке уявлення, чого хочете в майбутньому.

Сподіваємося, що дана інформація буде для вас корисною! Оцініть все, що заважає вам рухатися вперед, запрограмуйте себе на успіх, і нехай вам обов'язково пощастить в прийдешньому році!

Автор: Компанія “Miloan”
18.12.2019
views
1906  переглядів
shares
0