Як перевірити свій рівень фінансової грамотності?

Як перевірити свій рівень фінансової грамотності?
Loader

Кожна доросла людина чудово орієнтується в рівні свого щомісячного доходу. Однак, як показали результати соціологічних досліджень, лише 16% респондентів змогли точно назвати суму власних регулярних витрат.

Це говорить про недостатній рівень фінансової грамотності, без якої сьогодні дуже складно досягти матеріального благополуччя. Як же навчитися раціонально вести сімейний та особистий бюджет — розглянемо в цій статті.

Що являє собою фінансова грамотність?

Під фінансовою грамотністю мається на увазі ступінь ерудованості людини в плані розподілу грошових коштів та управління ними.

Подібні навички дають можливість зрозуміти, як правильно поводитися з матеріальними ресурсами, щоб досягти достатку. Причому для цього зовсім необов'язково мати економічну освіту або досвід роботи у відповідній сфері.

Високий рівень фінансової грамотності дає нам чимало можливостей, зокрема:

  • поліпшення якості життя та особистісного розвитку;
  • формування джерел пасивного доходу;
  • нарощування особистого капіталу;
  • профілактика фінансових ризиків і збитків.

Принципи підвищення фінансової грамотності

Особистості, які прагнуть стати заможними та жити в достатку, зазвичай переймають досвід успішних людей і дотримуються наступних принципів:

  • грошей потрібно витрачати менше, ніж заробляєш;
  • маючи вільні кошти, в першу чергу потрібно купувати активи — те, що приносить гроші, а не забирає їх;
  • кожне фінансове надходження необхідно розподіляти на декілька категорій: обов'язкові платежі, щоденні витрати, подушка безпеки та інші важливі цілі. Для другорядних задач також слід завжди залишати певну суму про запас;
  • враховувати не тільки вартість товарів, але й їх практичність, щоб не переплачувати та не витрачатись зайвий раз на купівлі;
  • брати в борг або оформляти кредити тільки у випадках, коли додаткові кошти вкрай необхідні чи принесуть користь для майбутнього.

Фінансове благополуччя кожного з нас базується на плануванні особистого (сімейного) бюджету, пошуку способів збільшення доходів і мінімізації витрат.

Такий підхід дозволяє отримувати додаткові кошти, які можна витратити на освіту, саморозвиток та досягнення поставлених цілей.

Згідно зі статистикою, понад 60% людей у всьому світі відчувають труднощі з фінансами. Причиною тому є безвідповідальне ставлення до власних грошей.

Щоб навчитися свідомо і раціонально управляти матеріальними ресурсами, варто дотримуватися кількох простих правил. Наприклад: ставити цілі й будувати плани щодо їх реалізації, створювати резервний фонд на випадок виникнення непередбачених обставин, оцінювати ризики і намагатися їх уникати.

Які якості фінансово грамотної людини?

Про фінансово грамотну людину свідчать її переконання, звички та дії. По-перше, вона може розраховувати власні сили і уникати боргів. По-друге, матеріально благополучна людина враховує доходи і витрати, а також завжди будує довгострокові плани (як мінімум на 3-5 років).

По-третє, вона має накопичення, які намагається примножити, використовуючи переважно депозитні рахунки банків або інструменти інвестування. Така особистість може приймати рішення, пов'язані з фінансами, самостійно. У цьому їй допомагають знання економічних законів, а також своїх прав.

Саме такі якості дають можливість постійно підвищувати ступінь достатку і в перспективі стати дійсно заможною людиною. Сьогодні перевірити свій рівень фінансової грамотності досить просто.

На просторах інтернету є безліч спеціальних завдань та тестів, які дозволяють оцінити логічне мислення, математичні здібності й знання у сфері економіки.

Відповівши на поставлені питання онлайн, користувачу потрібно зачекати кілька хвилин, доки система обробить дані та надішле результат. Він може вимірюватися у відсотках або в балах, а також зазвичай містить роз'яснення відповідей.

Сподіваємося, що завдяки нашій статті ви зможете правильно визначити ступінь власної фінансової грамотності, а також якісно застосовувати її основи в повсякденному житті!

Автор: Компанія “Miloan”
12.02.2020
views
1836  переглядів
shares
0