Які зміни відбулися в економіці України в 2019 році?

Які зміни відбулися в економіці України в 2019 році?
Loader

У 2019 році в Україні відбулося багато політичних і економічних змін. Результати президентських та парламентських виборів продемонстрували, що українці прагнуть кардинальних змін і потребують активних дій нової влади.

У розвитку країни також зацікавлені закордонні інвестори та міжнародні фінансові партнери. Що змінилося в сфері економіки, і яких результатів досягнуто станом на кінець року — розглянемо далі.

Макроекономічні показники в 2019 році

Уряд зробив перші кроки для розвитку основних секторів економіки, проте вони були розцінені вельми неоднозначно. Деякі експерти та політичні сили критикують дії нової команди. У свою чергу, прихильників, які її підтримують, також чимало.

У листопаді об'єктивну оцінку розвитку економіки України презентував Світовий банк. Згідно з цими дослідженнями, рівень ВВП країни в даний час складає 3,6%, а в першому кварталі 2020 року має зрости до 4,2%.

Також відзначено, що на 4,5% підвищилися основні показники внутрішньої торгівлі та транспорту. А темпи росту в сфері будівництва та фінансовому секторі склали 23% і 11% відповідно.

Головними причинами зростання економіки в поточному році представники Світового банку вважають:

  • високий урожай сільськогосподарських культур, призначених для експорту;
  • зміцнення курсу національної валюти;
  • збільшення обороту оптової та роздрібної торгівлі;
  • покупка зарубіжними інвесторами облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП).

Станом на початок серпня обсяг вкладень в український держборг досяг майже 72 млрд грн., і поки попит на цінні папери тільки зростає. Завдяки виваженій політиці уряду в 2019-му рівень інфляції знизився з 8,8% на початку року до 6,3% в кінці.

Однак поки що істотного уповільнення темпу зростання цін в Україні не спостерігається. У той же час експерти відзначають, що економіку країни гальмує недостатній розвиток промислового виробництва. Тому цій сфері слід приділити особливу увагу.

Крім того, є ще ряд істотних факторів, які перешкоджають процесу:

  • популізм політичних еліт;
  • військова агресія з боку Російської Федерації;
  • недосконалість судової системи, яка відштовхує інвесторів;
  • зовнішня заборгованість перед МВФ.

Як змінився курс національної валюти?

Протягом 2019 року гривня, всупереч всім очікуванням та прогнозам, лише зміцнювала свої позиції. І сьогодні долар коштує менше 25 гривень. Основною причиною ревальвації національної валюти є надлишок долара в країні.

Здебільшого це «заслуга» робочих мігрантів. Обсяг грошових переказів з-за кордону з кожним роком стрімко зростає. Наприклад, в 2018-му він становив 15 млрд дол., а в цьому році буде ще більшим. Однак поки що експерти не можуть назвати точну цифру. Даний показник дуже відносний, адже основна частина зароблених грошей в країну потрапляє неофіційним шляхом.

Стабілізація гривні також пов'язана з позитивним настроєм іноземних інвесторів. Він виник після того, як новий уряд анонсував створення сприятливих умов для бізнесу. Зокрема, Мінфін пообіцяв фіксовану ставку на ОВДП понад 15,5% річних на цілих п'ять років. Незважаючи на очікуваний позитивний ефект, зміцнення гривні істотно вдарило по держбюджету.

За результатами першого півріччя план за доходами не виконано майже на 23 млрд грн. Надходження скоротилися з тієї причини, що реальний курс був значно нижче закладеного в річний кошторис.

Зміцнення національної валюти також призвело до недобору по ПДВ. Митниця нараховує податок виходячи з доларової вартості ввезених товарів. Тому доходи від операцій імпорту в цьому році набагато нижчі очікуваних.

Що змінилося в житті українців?

Згідно з експертними даними, протягом року зростання споживання населення збільшилося на 11,2%. Воно було підтримане соціальними виплатами під час виборчого періоду, грошовими переказами від трудових мігрантів, а також відновленням споживчого кредитування.

До речі, останній фактор призвів до того, що Нацбанк вирішив переглянути правила видачі й оформлення кредитів, так як багато позичальників не виконують взяті на себе зобов'язання.

Більшість українців очікували, що з падінням курсу долара подешевшають основні товари і послуги. Однак цього не сталося. Підприємці намагаються убезпечити себе від валютних коливань, тому закладають курс трохи вище поточного (в основному на рівні 28 грн. / дол.), через що ціни не падають.

З позитивних змін в цьому році слід відзначити зниження вартості газу для населення. У січні вона становила 8550 грн. за тис. куб. м., а вже в жовтні — 6266 грн. Це стало можливим завдяки перерахуванню вартості блакитного палива за новою формулою, складеної Кабміном в липні. Виключивши необгрунтовані платежі посередникам, вдалося досягти поточного результату.

Залишається лише сподіватися, що вже в найближчому майбутньому в Україні запрацюють та дадуть позитивні результати реформи, економіка буде стабільно зростати, а з нею покращиться і рівень життя пересічних громадян!

Автор: Компанія “Miloan”
02.12.2019
views
2353  переглядів
shares
0