Хто складає рейтинг мікрофінансових компаній?

Хто складає рейтинг мікрофінансових компаній?
Loader

Сьогодні немає більш швидкого та зручного способу вирішення фінансових проблем, ніж онлайн-кредит. Отримати його можна всього за кілька хвилин, уникаючи виснажливих черг і збирання великого пакета документів. Головне — мати вільний доступ до Мережі та діючу банківську карту.

Дані послуги в Україні надають переважно мікрофінансові організації. Протягом останніх двох років МФО є найбільш затребуваними кредиторами серед населення. Деякі з них за рівнем популярності обігнали навіть великі банки.

Кожна організація має свої переваги й умови співпраці. Підібрати найвигідніший варіант можна завдяки незалежним експертним рейтингам. Як і ким саме вони складаються — розглянемо далі.

Хто займається моніторингом мікрофінансових організацій?

Державне регулювання діяльності МФО, як і інших фінустанов України, здійснює Нацкомфінпослуг. Цей орган підзвітний безпосередньо Президенту та Верховній Раді України.

До головних функцій Комісії відносяться:

  • створення умов для ефективної і прозорої діяльності фінансових компаній;
  • зміцнення системної стабільності на ринку;
  • забезпечення захисту прав споживачів;
  • видача ліцензій та дозволів на право надання послуг.

Нацкомфінпослуг також веде статистику фінустанов та надає цю інформацію організаціям, які її запитують. Серед них можуть бути компетентні урядові органи, а також державні й приватні видання, в тому числі і ті, що працюють у Всесвітній павутині.

Саме експерти спеціалізованих інтернет-порталів забезпечують вільний доступ споживачам до відомостей про всі компанії, зокрема про МФО. Вони проводять системний аналіз, складають об'єктивні рейтинги фінансових організацій і навіть прогнози розвитку ринку.

За якими критеріями оцінюються мікрокредітні компанії?

Згідно з даними Нацкомфінпослуг, в Україні працює 958 фінустанов, з яких близько сотні — онлайн-сервіси. При складанні незалежних рейтингів цих кредиторів аналітики враховують такі показники:

  • відкритість — можливість споживачів ознайомитися з юридичною інформацією у вільному доступі та за запитом. Це може стосуватися умов кредитування, а також ліцензій і свідоцтв, що підтверджують законність роботи;
  • прозорість — відсутність прихованих платежів, додаткових комісій і необґрунтованих штрафних санкцій;
  • швидкість — оперативність обробки запитів користувачів і прийняття рішення;
  • доступність — можливість оформити кредит у будь-якому населеному пункті та в будь-який зручний час при мінімальному пакеті документів;
  • зручність — комфортний і зрозумілий інтерфейс офіційного сайту, наявність цілодобової технічної підтримки тощо.

Також аналітики оцінюють діяльність мікрофінансових організацій, виходячи з того з якими категоріями позичальників вони працюють. Якщо частка схвалення запитів перевищує 90%, то це нерідко свідчить про високоризикову діяльність компанії.

Такі кредитори в основному надають послуги з великими комісіями і не найлояльніших умовах погашення заборгованості.

Важливим показником роботи МФО є кількість і розташування офісів. Деякі клієнти воліють мати справу з живими людьми та брати в борг готівкою.

Крім того, представники компаній можуть більш детально пояснити всі нюанси кредитування і допомогти зробити правильний вибір. Тому організації, які мають відділення у великій кількості міст України, часто отримують вищі оцінки експертів.

На що варто орієнтуватися споживачам?

Фахівці провідних інтернет-порталів надають досить докладну інформацію про кредитні компанії. При виборі мікропозик вони рекомендують звернути увагу на наступні параметри:

  • ставки відсотка й максимальні суми видачі;
  • терміни й умови погашення позик;
  • пропозиції та акції в рамках програм лояльності.

Одним з найпопулярніших сервісів, який дає можливість підібрати кращі кредитні продукти, є Фінмі. Експерти даного ресурсу регулярно досліджують роботу учасників фінансового ринку. Вони складають актуальні рейтинги і дають об'єктивну оцінку кожної компанії, використовуючи найякісніші та детальні методи аналізу.

Це дозволяє споживачам добре орієнтуватися у виборі кредиторів та уникнути потенційних ризиків при використанні їх послуг.

Сподіваємося, що дана інформація буде для вас корисною! При необхідності отримати мікропозику керуйтеся думкою професіоналів! І нехай ваш вибір буде правильним та максимально вигідним!

Автор: Компанія “Miloan”
30.09.2019
views
2015  переглядів
shares
0