Чому підвищення зарплати — не завжди найкраща мотивація?

Чому підвищення зарплати — не завжди найкраща мотивація?
Loader

Успіх кожної компанії безпосередньо залежить від того, наскільки сумлінно персонал ставиться до своїх обов'язків. Багато керівників вважають, що люди будуть краще працювати, якщо їм більше платити або регулярно застосовувати метод «батога та пряника». Однак, як показує практика, ці способи не діють.

Премії, штрафи, заохочення і покарання викликають лише миттєву реакцію. Після цього людина продовжує працювати по накатаній, залишаючись абсолютно байдужим до всіх процесів.

Одне з головних завдань ефективного менеджменту полягає в створенні умов, в яких співробітники будуть виявляти інтерес, ініціативу та креативність. Як це зробити, і що найбільше мотивує підлеглих? Спробуємо розібратися.

Чому гроші не працюють?

В радянські часи і після розпаду СРСР люди багато працювали, щоб прогодувати себе та свою сім'ю. Часто їм доводилося йти торгувати на ринок, трудитись понаднормово по дві зміни, а також вчитися ночами, щоб здобути освіту з актуальних на той час професій.

Гроші були головним стимулом, який змушував працювати не покладаючи рук. Саме стимулом, а не мотивацією. Згідно відомої теорії Маслоу, відсутність фінансів створює «незадоволеність», яку хочеться «задовольнити». Це як хворий зуб. Людині потрібно його видалити, щоб позбутися болю. Як тільки це відбувається, подальший інтерес до лікування відразу пропадає.

Те ж відбувається і з зарплатою. Як тільки вона досягає бажаного рівня, зникає незадоволеність, тому в подальшому її підвищення вже не створює стимулу.

Як впливає мотивація на різні категорії людей?

Сьогодні, в епоху інформаційних технологій, все більшим попитом користуються професіонали, здатні автоматизувати робочі процеси і впроваджувати ІТ-рішення. Роль керівництва при цьому зводиться до управління технологічними та бізнес-процесами. Особливу роль в них відіграє емоційний стан співробітників.

Людину, яка займається інтелектуальною працею і володіє високим рівнем професійних навичок, завжди важче підігнати під будь-які рамки субординації. Тому до таких підлеглих потрібен особливий підхід.

Існує одне правило, згідно з яким працівників в колективі умовно поділяють на три категорії:

  • перші 10% завжди виконують свої функції якісно і дотримуються дедлайнів при будь-яких обставинах. Це обумовлено високим рівнем відповідальності і сумлінності;
  • другі 10% нехтують своїми обов'язками, навіть якщо їм створити ідеальні умови та платити високу зарплату. Таку категорію людей досить складно мотивувати;
  • інші 80% здатні показати найкращі результати тільки при ефективному менеджменті. У будь-якому випадку всі, хто входить в систему «10 + 10 + 80» потребують правильної мотивації. Це запорука успіху та процвітання будь-якої компанії.

Що найбільше мотивує людей?

Існує кілька факторів, від яких залежить бажання співробітників добре працювати. І всі вони лежать поза площиною грошей.

Якщо розглядати питання глобально, то в більшості випадків мотивацією служать наступні можливості:

  • кар'єрний ріст;
  • наявність соціального пакета;
  • престижність вакансії;
  • умови, при яких можна підвищувати рівень професіоналізму.

Деякі великі організації мотивують кращих співробітників, надаючи їм квартири, авто або можливість купити ці блага, оформивши кредит на пільгових умовах.

В ході дослідження Інституту Геллапа було виявлено ще кілька важливих факторів, які спонукають підлеглих до дій.

Розуміння значущості своєї роботи

Якщо людина виконує обов'язки без морального дискомфорту й усвідомлює, що її праця приносить користь, то навіть при великому навантаженні вона буде отримувати задоволення від самого процесу.

Наявність належних ресурсів

Будь-яка діяльність буде ефективною, якщо для неї створені оптимальні умови. Співробітник, забезпечений всім необхідним, завжди працює з більшою віддачею і кращим настроєм.

Здорова атмосфера в колективі

Позитивний психологічний клімат зазвичай присутній в компаніях з низькою плинністю. У них люди встигають не тільки спрацюватися, а й здружитися. Тому вони намагаються робити роботу злагоджено і нікого не підвести.

Визнання досягнень

Для деяких особистостей висока оцінка їх праці відіграє вирішальну роль. Щоб отримати нагороду або звання, вони готові працювати цілодобово. Навіть при маленькій зарплаті це буде для них кращою мотивацією.

Сподіваємося, що цей матеріал дав вам їжу для роздумів. Оцініть власну ситуацію і перспективи, розвивайтеся, прагніть більшого, і нехай ваша робота вас дійсно радує!

Автор: Компанія “Miloan”
27.11.2019
views
1830  переглядів
shares
0