Підсумки 2019 року в Україні

Підсумки 2019 року в Україні
Loader

Настав новий рік, тож можна підбити підсумки за попередні 12 місяців. Отже, Україна отримала нового президента, домовилася про нову програму співпраці з МВФ, успішно провела газові переговори і досягла чималих результатів у вирішенні інших питань.

У нашому матеріалі ми спробуємо максимально об'єктивно висвітлити головні події країни в 2019 році.

Україна-2019: підсумки

В цілому, попередній рік був досить сприятливим та прогресивним для України. Такі висновки можна зробити, проаналізувавши кілька ключових аспектів. Розглянемо все по черзі.

Томос

У січні завдяки старанням президента Петра Порошенка Україна отримала Томос про автокефалію православної церкви.
До її складу увійшло понад 7 тисяч парафій — переважно представники УПЦ КП і УАПЦ.

Найбільше число релігійних громад перейшло в наступних областях:

  • Волинській;
  • Хмельницькій;
  • Вінницькій;
  • Рівненській.

Прихід нової влади

У минулому році в Україні пройшли президентські вибори. З великим відривом перемогу здобув колишній шоумен Володимир Зеленський. Перше, що зробив гарант — ініціював розпуск Верховної ради та проведення дострокових парламентських виборів.

За підсумками голосування перемогла пропрезидентська партія «Слуга народу». Вона набрала 43,16% і отримала 124 місця в парламенті. До переможців також приєдналися кандидати зі 130 одномандатних округів, яких підтримувала партія.

Завдяки цьому «Зе! Команда» здобула чисельну більшість і змогла обійтися без створення урядової коаліції. Такого за всю історію України ще не було. Отримавши повноваження, монопольна фракція одноосібно сформувала новий Кабінет міністрів.

Повернення полонених

У вересні новий президент провів переговори з Володимиром Путіним про обмін ув'язненими за формулою «35 на 35». В Україну нарешті повернулися:

  • Олег Сенцов;
  • Станіслав Клих;
  • Микола Карпюк;
  • Олександр Кольченко та інші бранці.

У російських в'язницях вони провели 5 років. Також на батьківщину повернулися українські моряки (24 особи), яких РФ затримала в Керченській протоці в листопаді 2018 року.

У свою чергу, Україна віддала Росії Кирила Вишинського — засновника РІА Новини, Володимира Цемаха — головного свідка у справі про аварію Боїнга 777 над Донбасом, і ще 33 ув'язнених.

Газові переговори

У минулому році нашому уряду вдалося дуже дипломатично провести переговори про газопостачання з європейськими партнерами. Також проведена величезна робота в міжнародних арбітражах проти російського «Газпрому».

В кінці грудня НАК «Нафтогаз України» отримав від цієї компанії 2,9 млрд доларів компенсації за рішенням Стокгольмського арбітражу. У 2020 році Україна планує вимагати від РФ відшкодування збитків на суму ще 22 млрд доларів.

Мирні переговори

Україні вдалося розморозити домовленості про врегулювання конфлікту на сході країни. У грудні були реалізовані рішення, які приймалися в рамках “Нормандської четвірки” три роки тому.

Зустріч відбулася в Парижі. На саміті учасники домовилися про розведення військ і подальший обмін полоненими між Україною та Росією. Це дає надію, що в прийдешньому році ситуація вирішиться, і на Донбасі відновиться мир.

Зміцнення гривні

У 2019 році національна валюта зміцнилася до історичного максимуму за останні 5 років. У грудні в обмінниках просили близько 23 гривень за долар.

Таким чином, гривня увійшла в топ валют світу, які найбільше зросли за рік. Основними факторами стабілізації нацвалюти стали:

  • підвищений інтерес іноземних інвесторів до українських облігацій внутрішньої державної позики;
  • рекордний врожай зернових культур, експорт яких приніс бюджету гарний виторг в доларах;
  • значні обсяги грошових переказів від трудових мігрантів, які компенсували дефіцит зовнішньоторговельного балансу (імпорт перевищив експорт майже на 10 млрд грн).

Експерти прогнозують, що в 2020 році курс долара опуститься до рівня 21 грн за одиницю. Окрім того, в минулому році Національний банк випустив банкноту номіналом 1000 гривень і посилив вимоги щодо повернення та оформлення кредитів.

Також Україна стала чемпіоном світу з футболу серед юнаків віком до 20 років. А екс-президента Віктора Януковича офіційно засудили до 13 років позбавлення волі за державну зраду, щоправда, заочно.

Сподіваємося, що в цьому році Україна продовжить розвиватися, досягати високих результатів і вигідно демонструвати себе на світовій арені!

Автор: Компанія “Miloan”
01.01.2020
views
2193  переглядів
shares
0