Які прогнози по курсу валют на 2020 рік?

Які прогнози по курсу валют на 2020 рік?
Loader

У 2019 гривня помітно зміцнилася і зросла на 15% по відношенню до американської валюти. Практично всі фінансові аналітики прогнозували сезонну девальвацію та долар по 28 грн. в грудні.

Проте цього не сталося. Що ж послужило причиною стабілізації гривні, і яким буде курс валют в 2020 році? Проаналізуємо свіжі прогнози експертів.

Що впливає на стан національної валюти?

Аналітики виділяють кілька основних факторів, які можуть істотно змінити курс долара:

  • продаж облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП);
  • перекази трудових мігрантів;
  • співвідношення експорту та імпорту;
  • політика Нацбанку.

Якщо перші три зараз зміцнюють гривню, то НБУ регулює курс, не допускаючи зайвого посилення або ослаблення. Розглянемо вплив кожного з цих факторів більш детально.

ОВДП

Найбільший вплив на валютний ринок роблять гривневі цінні папери. Мінфін пообіцяв ставку на ОВДП понад 15,5% річних на цілих п'ять років. Це привабило велику кількість іноземних інвесторів, від яких до бюджету надійшли мільярди доларів.

В цьому році було розміщено ОВДП на суму 200 млрд грн., з яких 100 млрд грн. — це надходження від нерезидентів. Решта придбали українські фінустанови, переважно банки.

НБУ

Національний банк є емітентом гривні, контролює і несе пряму відповідальність за курс валют. У 2019 року в боротьбі з інфляцією регулятор відпустив курс та встановив високу ставку рефінансування по кредитах для комерційних банків. Принцип полягає в наступному: чим дорожче гривня, тим менше пропозицій з оформлення кредитів.

При цьому бізнес працює гірше, зате ціни ростуть повільніше. В результаті ставка була зменшена з 18% до 13,5% річних, але все одно залишилася дуже високою.

У той же час політика Нацбанку дозволила знизити інфляцію та стабілізувати гривню. Вартість одного долара впала нижче 23,5 гривень. Якщо НБУ продовжить дотримуватися такої стратегії, то американська валюта подешевшає ще більше, але ненадовго (максимум до березня наступного року).

Трудові мігранти

В Україну масово надходять долари і євро, які переводять наші заробітчани, що також істотно впливає на курс нацвалюти.

Велика частина грошей (всього близько 16 млрд дол. в цьому році) була обміняна на гривні і витрачена в основному на товари імпортного виробництва. Тобто трудові мігранти фактично підтримали закордонних виробників і спрацювали не на користь українським експортерам — основним постачальникам валюти в країну.

Експерти відзначають, що зараз спостерігається уповільнення темпів міграції робочої сили. Однак все-таки розглядається дві версії подій, від яких залежить вартість долара:

  • українці надалі будуть їздити за кордон на роботу — обсяги переказів будуть підвищуватися, а гривня зміцнюватиметься;
  • заробітчани почнуть вивозити з собою сім'ї — грошові перекази скоротяться, а курс долара почне рости.

Експортери та імпортери


Курс національної валюти безпосередньо пов'язаний з роботою експортерів та імпортерів. Чим дешевше гривня, тим вигідніше першим, але важче другим.

В цьому році більше пощастило імпортерам і споживачам, які можуть дешевше купувати закордонні товари й послуги, зокрема: паливо; побутову техніку; туристичні путівки і т.д.

У році, що минає, в Україні ввезення товарів перевищило експорт на суму 10 млрд грн. При цьому попит на валюту у імпортерів був покритий за рахунок посиленої продажу ОВДП. Як тільки це джерело себе вичерпає, гривня може похитнутися.

Чого варто очікувати далі?

У держбюджеті на 2020 рік закладено курс 27 гривень / долар. Більшість аналітиків вважає, що зміцнення національної валюти припиниться вже з лютого. Швидше за все, Нацбанк почне активніше викуповувати долари, а Мінфін скоротить обсяги випуску цінних паперів.

Тому, згідно з базовим прогнозом, ціна долара складе 26-27 грн. за одиницю. Це врівноважить дисбаланс між експортерами та імпортерами, але виявиться невигідним для зарубіжних покупців ОВДП, особливо якщо НБУ знизить по ним дохідність.

Інші ж експерти схиляються до думки, що гривня, навпаки, буде міцнішати. У лютому в Україну почнуть надходити великі суми грошей (в основному в доларах) від агрокомпаній, які починають весняно-польові роботи. Тому ринок знову наповниться іноземною валютою, а курс встановиться на позначці 21 гривня/долар.

Будемо сподіватися, що в найближчому майбутньому істотних валютних стрибків в Україні не станеться, а основні економічні процеси будуть і далі стабілізуватися!

Автор: Компанія “Miloan”
16.12.2019
views
1920  переглядів
shares
0